Välkommen till sjukvårdens värld

Studiestart är en av de bästa tiderna på året. Jag mår alltid riktigt bra när det är dags för studiestart, för vem kommer inte ihåg hur det kändes? Förväntningarna och den lite nervösa stämningen bland de studerande den första skoldagen. Spända och redo att lära och se var allt ska sluta.

Första dagen

Första dagen vid skolbänken eller ute i praktiken, är också spännande för lärarna och den kliniska vägledaren samt resten av personalen. Det händer något nytt. Nya krafter ska prövas, ny förundran och nya reflexioner som allt bidrar till att utveckla vård facket, men samtidigt är det svårt att förutse hur framtiden ska formas. Vårdbiträde, sjuksköterska, naprapat, läkare eller något helt annat, återstår att se.

Så hur framtiden ska formas, är också svårt att förutse för en ny studerande. Första dagen är första steget in i en ny värld – sjukvårdens värld. Det kan vara svår att föreställa sig hur den är innan du har upplevt den själv. Som tur är blir de flesta så fascinerade av denna värld och dess livsstil att de sällan släpper taget om den frivilligt.

Sjukvårdsvärlden

Nya dörrar öppnar sig när du träder in i sjukvårdens värld. Den rymmer många aspekter som t.ex. fackord, dagliga rutiner och utrustning som du inte kunnat föreställa dig. För inte att nämna sjukvårdshumorn. En humor enbart för de invigda.

Mitt intryck är att när fackorden en gång har lärts, hänger de kvar resten av ditt liv. I sjukvårdens världen existerar ett universellt språk som flitigt används internt. Latinska glosor eller medicinska diagnoser gör att sjuksköterskor, läkare och studerande vet vad de ska göra.

Vardagen har fasta rutiner i vårdyrket, men överraskningsmomentet finns ändå alltid där. Oavsett hur väl du har förberett dagens vakt, blir det sällan som du förväntar. Alltid något nytt att förhålla sig till och prova; alltid personliga och fackliga gränser som utmanas.

Just med den oförutsägbara vardagen är det viktigt att ha sin sjukvårdsutrustning i ordning. Som en duktig scout ska du alltid vara redo för lite av varje. Här är några förslag på hur du rustar dig:

– Startpaket
– Ficktillbehör
– Sjuksköterskeklockor

Så till dig som precis har börjat i vårdyrket:

VÄLKOMMEN, jag hoppas att du kommer att njuta av din nya utbildning och din framtid inom vård och omsorg.

Till dig som ska ta emot studerande och elever:
Var glad för de nya människorna och deras förundran och reflexioner. Sjukvårdsyrket är i ständig utveckling och det är de nya studenterna och eleverna med om att skapa.