Få 10 goda råd för vård av dina fötter

Att vårda sina fötter är inte bara viktigt på vintern – faktiskt bör du göra det hela året runt, så dina fötter har optimalt välbefinnande.

Vi har samlat 10 goda råd till dig här. De baseras på över 80 års erfarenhet från danska statsauktoriserade fotterapeuter.

1. Tvätta dina fötter – helst varje dag

De dagar du inte tar en dusch kan det vara bra att tvätta av fötterna i ljummet vatten. Du behöver inte använda tvål. Faktiskt torkar det ut huden.

2. Torka fötterna riktigt noga

Torka särskilt ordentligt mellan tårna så att du förebygger fotsvamp.

3. Klipp naglarna rakt över

Många tror felaktigt att de ska klippa sina naglar efter tåns form. Men faktiskt ska du bara klippa dem rakt av, annars kan du riskera att få ingrodda naglar – eller inflammation.

4. Smörj in dina fötter i fotkräm

Det är en bra idé att smörja in dina fötter i fotkräm varje dag. Krämen hjälper dig att förebygga hård hud och sprickor i hälen. Dina fötter blir också härligt mjuka. Smörj dock inte kräm mellan tårna eftersom du kan riskera att få fotsvamp.

5. Avlägsna hård hud och liktornar

Om du upplever hård hud och liktornar är det ett tecken på att dina fötter belastas fel i skorna. Du kan få hård hud och liktornar avlägsnade hos en fotterapeut – och behöver du hjälp att välja skor som passar dina fötter är du välkommen att kontakta oss.

6. Gör fotgymnastik

Dina fötter mår bra av att göra fotgymnastik varje dag. Det styrker nämligen muskler och rörlighet. En lätt övning kan t.ex. vara att böja och spreta med tårna. Eller vippa fötterna upp och ned.

7. Ha andningsbara strumpor på

Byt till rena strumpor varje dag. Dina strumpor får inte sitta stramt – och se till att dina strumpor ät svettransporterande eller gjorda av t.ex. bomull. Generellt endast strumpor av naturmaterial eftersom dina fötter kan andas i sådana strumpor. Svett och fukt absorberas också av strumpan.

8. Ha skor som passar din fot

Kontrollera att dina skor passar på dina fötter. Du kan t.ex. ta ur sulan och ställa dig ovanpå den. Om dina fötter sticker utanför sulan går du i för små skor. Om du går i för små skor kan det påverka dina fötter – och dina fötter kan ändra sin naturliga fotform. Vi har gjort en guide som visar hur du mäter dina fötter och väljer rätt storlek här.

9. Använd inlägg om du har ont

Om du upplever att du får ont i länden, ryggen eller knäna kan det bero på en felaktig fotställning i dina skor. Då kan du överväga att skaffa inlägg. Är du osäker på om du behöver sådana är du välkommen att kontakta oss – eller en fotterapeut.

10. Välj skor som passar till situationen

Välj skor som passar till den situation du befinner dig i, så att dina fötter mår bra vid olika aktiviteter. Om du ska på jobbet ska du ha arbetsskor på. Och ska du till fest, festskor. Vem sa att du inte får ha flera par skor? Inte vi i alla fall — eller fotterapeuterna!

Härliga ekologiska fotvårdsprodukter

 

Att hålla sina fötter glada och väl till mods behöver inte vara något stort projekt. Vi har ett stort urval av sköna ekologiska fotvårdsprodukter som du kan njuta av medan du vårdar dina fötter.

Du kan t.ex. få:
Ekologisk fotkräm:
Avkylande fotkräm med eteriska oljor från myrtenplantor och pepparmynta. I en fin och praktisk metallask. 75 g fotkräm.

Ekologiskt fotsalt:
Skäm bort dina fötter med ett skönt fotbad. En burk innehåller 200 g, så det räcker till många gånger.