Vad gör 10 000 steg om dagen för din kropp?

Du har säkert hört det förut. Det är hälsosamt att gå 10 000 steg om dagen. Men hur gagnar det din kropp att gå de rekommenderade 10 000 stegen?

Förutom att det sätter fart på kretsloppet och konditionen finns det många andra sidovinster som du kanske inte har tänkt på. Vi har samlat de goda bieffekterna som bidrar till att ge dig mer energi i vardagen här.

Skönhet

Skönhet kommer både inifrån och utifrån. Med 10 000 dagliga steg blir din hud mer spänstig och smidig.

Den ökade energin i kroppen ger blodet mer näring och syre, och det ger både en renande och förnyande effekt.

Daglig motion gagnar din sömnkvalitet eftersom din kropp blir trött på ett naturligt sätt.

Hälsa

När du rör dig 10 000 steg varje dag får du en sund och stark kropp. Du förbättrar din kondition samtidigt som du håller igång ditt kretslopp. Det blir smidigt och sunt. Dessutom styrker du muskler och ben i hela kroppen. Och så får du mer energi i vardagen.

Motion gagnar inte bara din fysiska form utan hjälper också till med att reducera risken för hjärta-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, bröst- och tarmcancer och demens.

Livskvalitet

När du rör dig och pulsen ökar, skapar du endorfiner i kroppen. De gör dig glad och ger dig en känsla av välbefinnande. Då får du mer livsmod och bättre humör.

Ofta kan den extra aktiviteten också medföra att du får lust att äta mer sunt. Din kropp ber om närande bränsle till de fysiska aktiviteterna. Det sätter igång förbränningssystemet och gagnar mag- och tarmsystemet.

Social samvaro

Det är roligt att tävla med sig själv om att nå antalet steg varje vardag. Men det är ännu roligare att tävla mot eller med t.ex. sina kollegor.

Ofta kan många av de planer du har gjort upp med familj, kollegor eller vänner enkelt genomföras medan ni gör något aktivt. T.ex. en liten snabb promenad innan ni tar en välförtjänt kopp kaffe, eller åk på utflykt med familjen i en park eller skog i närheten.

Du kan förstås också helt enkelt ta trapporna istället för hissen, så har du fått en bra start.

Ta första steget

Är du osäker på om du går tillräckligt varje dag, kan du skaffa en stegräknare från t.ex. Omron som du enkelt kan sätta fast på kläderna medan du rör dig. Den räknar dina steg och kan spara dina data i upp till flera dagar.

Om du väljer att räkna dina steg med en stegräknare eller bestämmer dig för att gå en timme varje dag är inte så viktigt. Det viktigaste är att du får på dig skorna och tar första steget.

×