Till dig som har hammartå

Vad är en hammartå?

En hammartå är en tå som har blivit klämd och krökt och fått en hammarliknande form. Tån spretar uppåt och den yttersta leden är böjd. En hammartå drabbar typiskt tån bredvid stortån. Ofta kan du räta ut tån till normalt läge och då kallas det en ‘flexibel hammartå’. Om du inte åtgärdar en hammartå, kan den utvecklas till en ‘stel hammartå’ som inte kan rätas ut igen – inte ens med hjälp.

Vem riskerar att få hammartå?

Typiskt riskerar du att få hammartå om dina skor inte passar på dina fötter. Om du över en längre period går i för korta eller smala skor kommer tån att böjas. Det gör att dina muskler och senor blir kortare och kortare, så att tån till sist blir stel och inte kan rätas ut.

Generellt gäller att om du inte använder dina muskler i tårna tillräckligt – t.ex. vid stillastående arbete i längre tid eller skor som klämmer – kan det göra dina muskler slappa. Det kan göra att din tå blir mer och mer böjd.

Det kan också finnas andra orsaker till att du får hammartå, t.ex. diabetes, skador på tårna eller medfödda missbildningar på tårna. Om du har nedsatt cirkulation i fötterna kan du få sår, blåsor, hård hud och liktornar. Du kan också uppleva ökat tryck från underlaget mot tåspetsarna.

Förebyggande av hammartå

Det viktigase är att du väljer bra skor med plats för fötter och tår.

En bra tumregel är:

Ta en bit kartong/papper och rita runt om din fot och klipp ut den. Lägg ned den ritade sulan i skon – är det svårt att få ner den är skon för liten.

Undgå dessutom länga perioder av stillastående arbete. Gör fotgymnastik – det kan bidra till att förebygga hammartå.

Så här kan du undgå att få hammartå

  • Välj skor med gott om plats – både i längden och bredden – till din fot
  • Se till att du inte får sår på tån, så att du undgår liktornar
  • Gör fotgymnastik för att träna musklerna i tån
  • Sök råd och vägledning hos en fotterapeut om du behöver hjälp med avlastning eller hjälpmedel.

Om skor med gott om plats för fötterna eller fotgymnastik inte hjälper mot smärtorna i foten kan operation vara sista utvägen i svåra fall. Dock hänvisar vi dig till din läkare om detta.