Till dig som har breda fötter

Har du breda fötter – och har du svårt att hitta skor?

Det är skillnad på fötter. En del är smala, en del är breda, en del mer vanliga. Du kan ha bred fot om du har gikt, knutor eller kanske vatten i fötterna. När vi talar om en bred fot, så är det en fot som mäter över 8 cm över framfoten. Och om du har en bred fot så ska du komma ihåg några saker.

1. Välj en sko med bra regleringsmöjligheter

Om du har en bred fot så ska du välja en sko som har bra regleringsmöjligheter – särskilt på framfoten och vristen. Det bidrar till att ge dig en bra fotställning.

2. Välj en sko som har gott om plats för tårna/framfoten

Se till att din sko inte klämmer på dina tår när du har dem på dig. Det är särskilt bra att välja en sko som kan ge sig lite i materialet i framfoten, så att sko och fot kan anpassa sig till varandra. Skorna ska helst kunna ge sig en smula, vilket särskilt är praktiskt om dina fötter har tendens att svullna under dagens lopp.

3. Välj en sko med extra bredd och hög vrist

När du väljer en sko med extra bredd ger det ordentligt med plats för dina tår. Om dina skor klämmer på tårna kan det ge hammartå och knutor. Men när du har extra bredd omkring framfoten är det viktigt att du har bra stöd i hälen och omkring vristen, så att din fot sitter stadigt i skon. Om dina fötter inte står stadigt i skon kan det ge hård hud och sprickor i hälen.

Har du behov av skor med extra bredd?

×