Halksäkerhet och halkfria skor – vad ska jag välja?

Har du tänkt på vad du har på fötterna?

Idag ringde Dorte till mig och ville köpa flera clogs till sin avdelning. Hon arbetade på en institution som hade en del bad- och tvättsituationer och behövde därför slutna clogs för detta ändamål. Hos SSKbutiken har vi många stängda clogs och det var svårt för henne att välja. Men hon hade sett att vi hade ett erbjudande på clogs för bara 149 kr.

Tillbaka till Dorte och hennes problem. Dorte ringde till mig för att höra hur halksäkra våra clogs var. Det blev ett långt samtal, men jag är säker på att Dorte fick så mycket hjälp att hon därefter kunde ta rätt beslut om vilka skor hon hade behov av.

Halkfria skor och säkerhet – HÄR är vår hemlighet.

Ja, det är sant. Vi pratar alltid om ”halkfria skor”, men egentligen finns det inget som heter halksäkra skor – utom rymdstövlar (och även om jag inte personligen har provat dem, är det inte något jag rekommenderar för personal som ska hjälpa sina patienter att duscha).

Så när man pratar om halkfria skor, heter det på fackspråk halkdämpande skor.

Dorte satte in sig i saken och då kom nästa fråga…
Rikke, är dessa clogs godkända som skyddsutrustning som vår arbetsmiljörepresentant pratar så mycket om?!

– Ja, alla våra skor är CE-godkända.

Vad betyder halkdämpande??

”Man kan se på märkningen om skorna uppfyller baskraven vad gäller design, utförande, material, halksäkerhet och tåskydd. Om de dessutom skyddar mot andra risker, har skorna ytterligare märkning. Det ska framgå av tillverkarens bruksanvisning vad de skyddar mot”. (Källa: Arbetsmiljöverket)

Till vårdpersonal rekommenderar man arbetsskor som minst har har godkänts för märkningen ”0”, vilket betyder att de uppfyller baskraven. Om skorna uppfyller ytterligare krav, t.ex. har antistatiska egenskaper, är de märkta med 01-05 beroende på vilka egenskaper de har.

I realiteten finns det ingen lag om halkdämpande skor. Men det kan vara en fördel att välja halkdämpande skor när man arbetar inom vården och rör sig på många olika underlag under dagens lopp.

GODA RÅD – innan du väljer arbetsskor

Säkerhetsskor och arbetsskor har ett tufft jobb varje dag. Därför ska du välja ett par skor som passar på dina fötter och till ditt arbete. Vi vill så gärna att du hittar rätt skor till din arbetsdag.

Undgå vridskador, stukningar och benbrott omkring ankeln

Välj skor som ger bra stöd omkring ankeln.

Hälkappan ska vara fast och passa runt hälen om du använder träskor.
En bra iläggssula kan stabilisera foten och förhindra vridskador i ankeln.
Högklackat är inte arbetsskor i vårdsektorn. Vi har enkla skor med låg klack till arbetsskor efterson en del människor lider av hälsporre och därför har behov av att hälen är placerad något högre än resten av foten.

Undgå stukningar, sårskador och benbrott omkring framfot och tår

Använd skor med gott om plats för tårna.
Skon ska vara så stor att tårna kan röra sig.
Skon bör vara 1/2-1 cm längre än din fot.

 

Undgå ömma och trötta fötter

Använd mjuka skor med stötdämpande sulor. Vi rekommenderar en sandal med mycket stötabsorberande sula. Dina skor eller sandaler ska sitta fast ordentligt på foten.
Skor ska passa – inte gås in…