10 goda råd till skovård

1. Köp alltid skor som passar

När du köper skor är det viktigt att du väljer ett par skor som passar dig.

De får inte vara för stora så att dina fötter glider runt i skorna. Om dina skor är för stora kommer du att få hård hud och det ger även en ökad risk för sprickor i hälen.

Skorna får inte heller vara för små, så att de klämmer. Om skorna är för små kommer de snabbare att bli förstörda. Materialet kommer att sträckas ut och ev kan sömmarna gå upp.

Är du osäker på om dina nya skor passar kan du gå runt lite i dem där hemma.

2. Impregnera dina skor innan du börjar använda dem

Innan du börjar använda dina skor är det en bra idé att impregnera dem. Faktiskt bör du ge dina skor 3 tunna lager impregnering. Påför ett lager och låt skorna torka. När de är torra, ge dem ett lager till. Låt dem torka och impregnera dem till sist ännu en gång. På så vis uppnår du bäst resultat.

3. Byt skor under dagens lopp – låt dina skor vila

Vi rekommenderar alltid att du har ett extra par sandaler med dig, när du använder sandaler. Samma sak gäller dina skor. Byt skor under dagen. Ta på dig inneskor där hemma och byt till ett annat par skor eller stövlar när du ska ut igen. Dina skor och stövlar behöver vila. Då håller de längre och ev. fukt och svett torkar innan du använder dem igen.

4. Använd skohorn

Då behåller dina skor formen. Om du inte använder skohorn kan dina läderskor lätt få rynkor eller krackelering i färgen. Om du trampar ner dina skor utan att använda skohorn eller knyta dina skosnören kan du förstöra stödet i hälen på dina skor. Har du otur kan dina skor börja skava på hälen.

5. Välj skodon efter väder och situation

Ska du till festival i regn är det en bra idé att välja gummistövlar. Ska du till jobbet, där du ofta ska ta skorna av och på, är det en bra idé att välja t.ex. slip in-skor. Om det finns risk för att du får våta fötter under dagen så se till att ha med skor att byta med – eller snabbtorkande skor. Dina fötter får en bättre temperatur om de är torra. Dessutom bör du kontrollera att skornas sulor är halkfria så att du inte faller.

6. Rengör dina skor regelbundet

Rengör dina skor regelbundet. Innan du påför skovårdsprodukter på dina skor, kontrollera att de är rena. Borsta dem eller använd en hårt urvriden trasa. Håll dem aldrig under kranen eller lägg dem i tvättmaskinen.

7. Ge skorna rätt vård

När dina skor är rena och torra behöver du ge dem rätt vård. Här menas att du ska ta hänsyn till vilket material dina skor är gjorda av. Om du ger dem felaktig skovård kan det förstöra dina skor.

Om du vill se hur du vårdar olika typer av läderskor så kan du läsa våra goda råd till skovård här.

8. Använd sulor

Ett gott råd är att använda iläggssulor i dina skor. För det första så glider du inte på skons innersula, vilket betyder att din sko får längre livslängd. För det andra kan en innersula anpassa sig till just din fot, vilket ger den bästa passformen och komforten till dina fötter.

 

9. Låna inte ut dina skor

Även om du och din bästa väninna har samma skostorlek, så låt bli att låna varandras skor. Fötter är individuella och dina Memory Foam innersulor anpassar sig till just ditt fotavtryck.

10. Ge dina skor gott om plats

Om dina skor förvaras hoppressade kan formen skadas. Förvaras dina skor i plastpåsar eller i en fuktig källare kan det förstöra materialet som dina skor är gjorda av. Så vill du att dina skor ska hålla sig snygga, ska du förvara dem torrt, ev använda skoblock och se till att de har luft omkring sig.

×